Pages

Sabtu, 15 Januari 2011

Kenangan Lama Terusik Kembali



Salam semua, =)

Entry kali ni just perkongsian kenangan lama Imma zaman student dulu-dulu.. Uols pernah dengar tak lagu Mentera Semerah Padi? Lagu ni meninggalkan kesan mendalam dalam hidup Imma, yang mana lagu ni pernah menjadi latar muzik sewaktu Imma buat persembahan Silat di hadapan Menteri Belia dan Sukan. Waktu tu Menterinya adalah Hishamudin Tun Hussin Onn. Terasa sangat dihargai kerana diberi peluang bertemu pemimpin. Tak kisahlah apa parti yang dia pegang, waktu tu pikir nak perform the best je. Sampai sekarang bila dengar lagu ni, meremang bulu roma ni, rasa macam nak bukak langkah je... hehe... tapi lupekan je laa, dah tua ni energy kurang, stamina pun turun naik je. =)

Alhamdulillah, masa di bangku sekolah, Imma berpeluang mengharumkan nama sekolah Imma di peringkat Negeri dan Kebangsaan kerana berjaya mewakili sekolah, daerah dan negeri dalam pertandingan Silat Seni. Semuanya kenangan belaka. Di Universiti pula, Imma sempat join Kelab Silat (Kelab Silat Olahraga UiTM). Di UiTM Imma sempat juga mewakili UiTM ke MASUM (Majlis Sukan Malaysia), dan wakil Kuala Selangor ke Pertandingan Silat Negeri Selangor. Bila ingat kenangan lama ni, rasa best sangat... tiba-tiba je macam ada energy datang menusuk ke dalam badan Imma ni.

Penting belajar seni mempertahankan diri
Sebagai gadis/wanita/perempuan adalah penting untuk kita ada ilmu seni mempertahankan diri. Bukan untuk bergaduh, tapi untuk mempertahankan diri kita sekiranya berlaku perkara-perkara di luar jangka. Mungkin ia boleh mengurangkan risiko berlakunya kes-kes jenayah...namun tak ramai yang menyedari betapa pentingnya ia, kerana ramai yang menganggap kalau belajar seni mempertahankan diri akan menghilangkan sifat feminin seorang wanita. Mungkin, mereka sekadar membuat andaian atau sekadar melihat dari jauh cuma. Kata orang belum cuba belum tau. Banyak jenis seni mempertahankan diri ada di Malaysia, cuma pilihan ada pada kita, sama ada nak atau tak nak aje. Alamak, membebel pulak, maaf yer... sekadar nak ingatkan je... =) apa-apa pun Imma tetap ingat semua kenangan Imma dalam dunia persilatan, terutama waktu latihan. Latihan itulah yang membentuk jati diri Imma pada hari ini. Terima kasih tak terhingga diucapkan kepada Tok Guru Imma (Coach Mat, Cikgu Wan Abdul Halim), Jurulatih (Abe Mubin, Abe Lie, Abe Jemme, Abe Ubai, Abe Tek , Sepek, Kak Nora, Kak Anie) serta rakan-rakan yang banyak sangat membantu mempelajari Silat samada di bangku sekolah mahupun di Universiti. U are SUPESTAR!!! =) may ALLAH bless oll of u... Ameen...

.
Jurus Tunggal: Satu disiplin Silat yang pernah Imma belajar suatu ketika dulu

Tiada ulasan: