Pages

Khamis, 16 Disember 2010

Hitam Putih Kehidupan

Sebuah lagu yang mempunyai lirik yang cukup bermakna... Berlatar-belakangkan alunan muzik yang bersahaja. Ditambah pula suara penyanyi yang gemersik. Aduh! terhibur rasanya. Menceritakan kehidupan di dunia yang indah, bersyukur, menghargai kehidupan yang dianugerahkan oleh yang Maha Esa. Penceritaan yang sangat 'simple', mudah difahami oleh semua peringkat umur, bangsa dan agama... Tahniah buat mereka yang terlibat dan berjaya menghasilkan lagu yang penuh makna ini. Apa-apa pun... layan.... ^^

Ahad, 12 Disember 2010

Lagu Ana Rafalli vs Wali Band



Wali Band - Mari Shalawat

Sholatullah salamullah, ‘ala Thoha Rasulillah
Sholatullah salamullah, ‘ala Yasin Habibillah
Tawasalna bibismillah, wa bilhadi Rasulillah,
Wa kulli mujahidin lillah, bi ahli badri, ya Allah


Daripada kita pacaran
Lebih baik kita sholawatan
Daripada kita berduaan
Nanti bakal di hasut setan

Awas jangan dekat-dekatan
Kita ‘kan belum ada ikatan
Daripada dekat-dekatan
Mending kita sholawatan

Sholatullah salamullah, ‘ala Thoha Rasulillah
Sholatullah salamullah, ‘ala Yasin Habibillah
Tawasalna bibismillah, wa bilhadi Rasulillah,
Wa kulli mujahidin lillah, bi ahli badri, ya Allah


Bukan aku tak suka padamu
Bukan aku tak mau denganmu
Tapi aku mau liat dulu
Setebal apa imanmu

Sudahlah engkau lupakan
Anggap saja kita ta’arufan
Sudahlah jangan kau pikirkan
Mending kita sholawatan

Sholatullah salamullah, ‘ala Thoha Rasulillah
Sholatullah salamullah, ‘ala Yasin Habibillah
Tawasalna bibismillah, wa bilhadi Rasulillah,
Wa kulli mujahidin lillah, bi ahli badri, ya Allah




Sohaimi Mior Hassan, Ana Raffali & Altimet - Kalau Berpacaran

Sohaimi Mior Hassan
Kalau berpacaran
Memang banyak pantang larang
Menjaga susila
Ibu bapa adik abang

Apabila berdua
Carilah tempat yang terang
Agar tidak pula
Mencuba aksi terlarang

Korus
Boleh pandang-pandang
Jangan pegang-pegang
Duduk renggang-renggang
Bertambah sayang

Biar malu-malu
Biar segan-segan
Kerna malu itu
Perisai orang beriman

Ana Raffali
Kalau berpacaran
Jangan tunggu lama-lama
Kalau dah berkenan
Jumpalah ayah dan mama

Hantarkan rombongan
Meminang dengan segera
Kalau terlambat kasihmu disambar buaya

Ulang korus

Altimet
Yeah
Kita sambung cerita
Kalau kamu berdua
Aku yang ketiga

Aku penambah perasa
Akulah pendarab nafsu serakah
Hai teruna bikin perangai selamba
Hati si dara kata tak apa

Berani buat terima padah
Kalau tak sedia
Ucap syahadah

Ulang korus 2x

Kedua-dua punyai maksud yang sama, penyampaian berbeza, latar muzik yang lebih kurang sama... cuma Wali Band lebih berani dalam menyampaikan kebenaran. Kalau berpacaran, walaupun liriknya mengajak kepada kebaikkan tapi masih juga ada kekeliruan di situ... contohnya, Apabila berdua Carilah tempat yang terang Agar tidak pula Mencuba aksi terlarang... ternyata, duduk berdua itu sudah nyata maksudnya menghampiri zina... oleh itu, jika dengar sesuatu lagu, lihat juga pada liriknya agar kita sendiri tidak menjadi ejen menyebar perkara yang boleh membuat orang salah tanggapan...

P/s: Sekadar meluahkan dan memberi pendapat.

H/p jatuh dalam longkang parking kereta SUK

Di sini ia jatuh....

Jatuh belakang kereta Imma... time tu Imma tengah kelam kabut, mana nak pegang handbeg, nak letak kunci kereta dalam beg lagi, angkat h/p sebab ada orang call, alih-alih tengah duk
kelam kabut tu, h/p Imma jatuh dalam longkang yang boleh tahan jugak laa dalam dia tuu...

haa... dalam tak? gelabah Imma dibuatnya...
tau tak apa Imma buat lepas tu?

Imma tukar kasut, pakai kasut ajaib hijau Imma (ala-ala pallas jazz)
Imma pun masuk dalam longkang... tu gambar kat atas tu...
Sape yang tau longkang parking kereta kat SUK tu, tau lah keadaan longkang tu macam mana.
Yang kelakarnye, Imma sempat tengak sekeliling dulu, mana tau kot-kot ada orang tengah tengok Imma dan gelak-gelakkan Imma ke.
Alhamdulillah... akhirnya Imma dapat ambik balik h/p Imma tu. Sayang tau, dah nak masuk umur 3 tahun h/p tu... =)

P/s: Sayangilah harta benda anda seperti nyawa anda... =)

Sabtu, 11 Disember 2010

Gambar-gambar aktiviti untuk tatapan semua

Salam semua... apa khabar? sihat ke? buat apa hujung minggu ni? mesti banyak aktiviti kan... kali ni, tak de apa yang menarik untuk Imma catat di ruangan blog Imma ni, sekadar memaparkan aktiviti-aktiviti Imma yang telah pun berlalu.

Alhamdulillah... Imma dah pun dapat balik semula laptop kesayangan Imma ni.. laptop ni masuk ICU, jauh nun di Keramat... sekarang dah boleh guna macam biasa.


eh... tiba-tiba pulak ada iklan penaja kat sebelah laptop ni =P

Buku yang Imma baru beli di lobi SUK
Buku ini bagus untuk sesiapa sahaja dan bagi mereka yang sentiasa mahu meningkatkan
atau mengekalkan kredibiliti diri. Hmm... bukan mudah untuk mengekalkannya...

Raya Haji lepas Imma tak dapat balik kampung sebab komitmen di kerja di Shah Alam
yang menuntut Imma untuk berada di Shah Alam... oleh itu, Imma buat keputusan
untuk beraya di rumah ibu angkat Imma di Jalan Yadi, Klang... Ibu Zaharah.

Tuu Ibu... (tudung merah), Anak Ibu (Ejat), Haji Kamaludin (Suami)
Waktu ni, kami tengah tengok lembu yang menjadi korban di sebelah umah ibu.

makan-makan bersama warga pengusaha tadika =)
Sebenarnya, kami semua ni baru je berpenat lelah membuat persiapan untuk
Sambutan Hari Kanak-kanak Negeri Selangor.

Sesekali nak juga enjoy dengan makcik-makcik ni... =)

Sambutan Hari Kanak-kanak di PKNS, Shah Alam

Sebanyak 30 Persembahan oleh kanak-kanak dari pelbagai tadika di Seluruh Negeri Selangor

Lepas Imma mengendalikan Sambutan Hari Kanak-kanak Negeri Selangor... akhirnya Imma demam... yang bestnye, masa Imma demam housemate Imma (K.Haerina) buatkan bubur... sedap sangat. Untungnye sapa dapat kawin dengan K.Ina. =)

Bubur yang sedap untuk orang sakit... =)

Khamis, 2 Disember 2010

Selamat Menyambut Tahun Baru Islam 1432H

Salam mahabbah... apa khabar semua? harapnya semua sihat ye...

Sebenarnya banyak perkara yang Imma nak masukkan dalam blog ini, dan Imma telah pun tulis beberapa artikel tapi yang peliknya tak boleh paste kat sini. Imma cuba laa juga nanti.

InsyaALLAH, Imma akan bercuti mulai esok 3hb Dismber 2010 hingga 7 Disember 2010. InsyaALLAH akan bertolak pulang ke kampung pagi esok.

Di kesempatan ini, Imma ingin mengucapkan selamat menyambut tahun baru Islam kepada anda semua yang sudi berkunjung ke blog Imma selama ini. Sebagai umat Islam, apa yang anda fikirkan untuk menerima dan menyambut kedatangan tahun baru, awal Muharam 1432H ini. Sudah bersediakah anda untuk berhijrah daripada sikap berlebih kurang tentang agama kepada yang lebih serius untuk melaksanakan Islam dalam diri, masyarakat, kampung dan negeri serta negara? Imma tinggalkan persoalan ini untuk kita sama-sama jawab untuk diri kita sendiri. Cukuplah muhasabah dan menilai diri sendiri, sebelum menilai orang lain.

Oleh itu, bersempena dengan Maal Hijrah kali ini... Imma ingin mengajak anda semua, marilah sama-sama kita bersihkan hati dan jiwa kita, dengan satu keazaman untuk melakukan segala perintah Allah, meninggalkan larangan-Nya dan membuat baik kepada semua orang termasuk musuh. Ingatlah jika kita boleh berbuat baik dengan musuh, dia akan mengenali hati kita sebagai orang yang jujur. Orang yang jujur mampu menarik orang ramai bagaikan magnet. InsyaALLAH...

P/s: Doakan perjalanan Imma selamat sampai ke destinasi esok. =)

Khamis, 25 November 2010

Bekerja seperti biasa...

Salam mahabbah...

Demam Imma belum kebah lagi. Masih lagi selsema, batuk, sakit tekak dan mata pedih-pedih. Malas nak ke klinik sebab keluar duit lagi nanti. ^^

Hari ni Imma datang kerja macam biasa, staff Imma cuti, dia tak sihat. Tak mengapalah biar dia rehat.

Hari ni Imma sarapan burger, lepat pisang 2 ketul, puding mangga dan minum weight gain. Alhamdulillah selera makan tak terjejas walaupun tak sihat.

k, Imma nak sambung kerja... have a nice day semua!!! ^_^

senaman mata sat... sejuk je tengok tulip ni

P/s: “Orang yang tidak mempunyai nur (cahaya iman) bagaimana dia nak menerangi orang di sekelilingnya? Dan bilakah akan betul lurus bayang-bayang jika kayu itu bengkok?” - Imam Al-Ghazali

Rabu, 24 November 2010

Sakit tekak, mata pedih... demam ke ni?


Salam mahabbah semua..

ehemm.. ehemm... hachummm!~

Imma sakit tekak ni, semalam duk bersin je.. mata pedih-pedih.. tak tau laa nak demam ke ape, lagipun Imma memang dah lama tak sakit/demam. Seksanya bila sakit tekak, nak cakap pun sakit.. pedih sangat.. =((

Pesanan penaja :
1) minum air banyak-banyak... - baiklah... (menjawab dengan malasnyee)
2) makan gula-gula berangin - baiklah... (menjawab dengan harapan kuranglah sakit)

Imma nak share sikit info yang Imma dapat dari infosihat :

Pengenalan


Sakit tekak merupakan gejala yang paling biasa berlaku di kalangan kanak-kanak mahupun dewasa, biasanya diikuti dengan gejala bersin dan batuk. Lazimnya ia juga merupakan penyebab kita berjumpa doktor dan dikenali sebagai demam selesema di kalangan orang ramai.

Sakit tekak adalah indikasi yang kerap kepada preskripsi antibiotik dalam masyarakat, memberi kesan kepada kos penjagaan kesihatan yang penting dan boleh menjurus kepada peningkatan daya tahan antimicrobial dengan sebaran luas dan penggunaan antibiotik yang tidak sesuai.

Pada tahun 1984, kajian yang berasaskan hospital telah dibuat di Hospital Kuala Lumpur, Hospital Kota Bharu dan Hospital Ipoh, Jangkitan Saluran Pernasafan Akut (ARIs) adalah penyebab kepada 44.1% kemasukkan pesakit paediatrik . Tanpa diragui, URTI adalah alasan yang paling biasa untuk mendapatkan rawatan di klinik swasta dan klinik pesakit luar di hospital.

Agen Penyebab


Virus merupakan penyebab yang biasa kepada masalah sakit tekak jika dibandingkan dengan patogen bakteria.
Kumpulan A Streptococci adalah bakteria yang paling biasa penyebab kepada jangkitan pada saluran tekak yang akut, kira-kira 15%-30% kes di kalangan kanak-kanak.Ia merupakan satu satunya bentuk jangkitan tekak yang biasa di mana rawatan antibiotik diperlukan.

Tanda dan Gejala

Gejala-gelaja demam biasanya timbul pada 1 hingga 3 hari selepas terdedah kepada virus demam selsema. Tanda dangejala demam selesema termasuklah:
• Hingus meleleh
• Gatal dan sakit tekak
• Batuk
• Rasa sesak
• Sakit-sakit badan atau sakit kepala ringan
• Kerap bersin
• Mata berair.
• Demam dengan suhu tidak terlalu tinggi
• Kepenatan

Sakit tekak yang disebabkan oleh jangkitan bakteria, tanda dan gelaja adalah seperti berikut:

Gejala di kalangan kanak-kanak atau orang dewasa biasanya demam panas dan toksik (sakit yang lebih teruk)
Gejala
• Sakit tekak secara tiba-tiba, rasa sakit semasa menelan makanan, demam, sakit kepala, sakit di bahagian abdomen, loya dan muntah.
Tanda
• Tidak semua pesakit memperolehi sindrom yang teruk secara keseluruhan dan dalam banyak kes, sindrom adalah ringan dan tidak ketara. Kemerahan dan cairan pada rongga mulut dan bintikan pada lelangit (petechiae), bengkak kemerahan pada uvula, bengkak dan keras pada anterior nodus cervical dan ruam.
Komplikasi
Kebanyakan sakit tekak tidak membawa apa-apa komplikasi.
Komplikasi akibat Kumpulan A Streptococcal pada jangkitan farinks termasuklah sama ada bernanah dan tidak bernanah.
Komplikasi bernanah adalah nanah pada peritonsillar (PTA) dan nanah pada retropharyngeal RPA). Nanah pada peritonsillar adalah komplikasi yang paling biasa dalam kes jangkitan tonsil akut. Kira-kira 15-36% pesakit yang mengalami PTA adalah mereka yang pernah mengalami jangkitan oropharyngeal. Komplikasi tanpa nanah pula termasuklan demam sakit-sakit sengal tulang akut, masalah ginjal (buah pinggang akut) dan arthritis yang reaktif. Komplikasi tanpa nanah yang paling penting ialah demam reumatik akut yang berlaku lebih kurang 3 minggu selepas streptococcal pharyngitis.

Rawatan

Perawatan sakit tekak termasuklah:
Rawatan berdasarkan gejala.
Virus merupakan agen penyebab utama dalam kes sakit tekak. Rawatan yang dibuat mengikut gejala adalah sudah memadai.
1. Rawatan umum termasuklah mengekalkan pengambilan cecair (minum air) dan kumur dengan air suam.
2. Pengambilan Paracetamol adalah efektif dan selamat selamat segi analgesic dan antipyretic. Ia merupakan pilihan ubat untuk analgesia dalam sakit tekak. Pengambilan aspirin tidak digalakkan untuk kegunaan umum terutamanya untuk kanak-kanak kerana berisiko untuk sindrom Reye's.
3. Agen Anti-Inflammatory Bukan Steriod (NSAIDs) Ibuprofen (NSAID) telah meningkat penggunaannya sekarang untuk rawatan kesakitan dan demam di kalangan kanak-kanak dan orang dewasa yang mengalami sakit tekak.
4. Lozenges (ubat kemam) untuk tekak dan ubat kumur kerap digunakan, dan ianya boleh membantu meredakan sakit tekak dan melegakan rasa ketidakselesaan tekak.

Terapi Antibiotik
Hanya sedikit peratusan sakit tekak disebabkan oleh bacteria (kumpulan A Streptococci) yang menyebabkan demam reumatik akut. Penggunaan antibiotik mengurangkan kejadian komplikasi dengan nanah dan dengan bukan nanah akibat sakit tekak. Oleh itu, bagi pesakit yang mengalami pharyngitis akut, keputusan klinikal yang biasanya perlu dilakukan adalah sama ada pharyngitis adalah berkaitan dengan Kumpulan A Streptococci. Pesakit yang mengalami streptococcal pharyngitis akut perlu menerima terapi seperti penicillin dan penicillin semi sintetik, ampicillin dan amoxicillin. Penggunaan Erythromycin adalah sesuai digunakan sebagai alternatif untuk pesakit yang alah kepada penicillin.

Rawatan Pembedahan, termasuk Tonsillectomy
Episod kejadian sakit tekak yang berulang di kalangan kanak-kanak dengan gejala halangan seperti berdengkur mungkin memerlukan Tonsillectomy selepas mendapat rundingan pakar ENT. Dalam kes penanahan peritonsillar atau quinsy, tanda-tanda yang memerlukan tonsillectomy adalah apabila nanah gagal menunjukkan tindakbalas kepada antibiotik yang sesuai bersama-sama dengan ‘incision’ dan ‘drainage’. Tonsillectomy juga perlu dilakukan apabila pesakit mempunyai quinsy dan mempunyai sejarah jangkitan tonsil yang berulang.

Semakan Akhir: 22 April 2008

P/s: Doakan Imma sembuh... kerja banyak lagi tak setel... ='(

Isnin, 22 November 2010

tak dapat berblog dgn jayanyaaaa

Salam semua! hmmm, imma tengah sedih ni, tak tau nape laptop imma tak leh bukak web blogger, ni pun imma update pakai hp, hmmmmm =( sedihnyeeeee, tak dapat laa nk bloging selalu,,,,, k laa, imma nk tido dah, merajuk dgn laptop,,,, k, nite

Khamis, 18 November 2010

SheLamaTT Hali RaYa... =)

Salam semua! =)

Selamat Hari Raya AidilAdha... Maaf Zahir dan Batyn...

gambar yang sangat cute untuk tatapan kamu semua!~ lalaaa..

Haaa... hari ni sangat hepi dan bersyukur... ALLAH permudahkan kerja-kerja Imma di pejabat, lebih-lebih lagi time Imma tengah mereng (cari laa sendiri dalam kamus maksud dia) nak buat program. Biasalaa... orang yang tak teror macam Imma ni, tak tenang punye... lebih-lebih lagi bila dah dekat program... huhu.. Lain laa orang yang dah ada pengalaman 10 tahun ke, 20 tahun ke... mesti tenang jee... (huhu, alasan tak abis-abis... dush! ape laa imma nie.. asyik negatif je...) hehe =P

K laaa.. nak sambung buat keje...stop dulu eh... malam nanti Imma update lagi.. daaa!

Salam.. =))

p/s : sedapnye makan nasi sup tulang + daging masak kicap kat SIRIM tadi... untong llaaaa! TQ warga SIRIM!

Ahad, 14 November 2010

Jelajah GEMS Daerah Hulu Langat

Alhamdulillah, semalam (13/11/2010) Imma berkesempatan menghadiri Jelajah Gems Hulu Langat (Batu 14) dan menjadi salah seorang tenaga kerja di sana. Sambutan di Hulu Langat boleh dikatakan biasa-biasa sahaja. Entahlah, orang kata roh kerjasama itu kurang... tidak seperti di Kuala Selangor. Namun, Imma tau, semua pihak telah cuba lakukan yang terbaik bagi menjayakan program ini. Lain tempat lain caranya... kan..kan.. =) Apa pun ia tidak lari daripada objektif sebenar program ini diadakan. Tahniah pada semua pihak yang sama-sama menjayakan program ini, sama-samalah kita muhasabah balik dan perbaiki mana yang kurang elok dan pertingkatkan prestasi. Pada yang tidak berkesempatan berkunjung ke program tersebut boleh laa tengok gambar-gambar di bawah ni, Imma sempat snap mana yang menarik je. Maklumlah, tengah bertugas... =))

Juara Pertandingan Bercerita... lupe pulak tajuk cerita dia...
kostum yang menarik perhatian juri dan penonton!



Persembahan Tarian Singa... Menarik!

Pertandingan Mewarna Kanak-kanak 4-6 tahun. Fuh! Mencabar betul
nak handle adik-adik ni, apa tah lagi Imma jadi pengacara (bidan terjun) pertandingan.
Mesti adik-adik dan mak ayah boring tengok Imma yang tak pandai mengacara...
Apa-apa pun pengalaman menarik buat Imma... leh improve lagik! hehe


Artis : Blank (Gamma), Muaz, Amy Search

Di malam hari pula para pengunjung di hidangkan dengan alunan suara merdu
oleh artis-artis yang dijemput khas... Sebenarnya, malam itu ada acara Sembang Santai, pendek kata bukan sekadar menghibur tapi turut ada pengisian... namun, ALLAH merancang, kita merancang, sudah tentu perancangan ALLAH lebih baik. Sembang Santai tak dapat dilakukan atas sebab-sebab tertentu.
Alhamdulillah, acara malam itu diakhiri dengan bacaan doa dan selawat ke atas junjungan besar
Nabi Muhammad SAW.

Selasa, 9 November 2010

Alasan Sama.. Tak Update Sebab Sibuk...

Salam,

Imma minta maaf pada semua pembaca sebab Imma dah lama tak update blog ni. Hmm, biasalah... alasan biasa yang Imma bagi : sibuk / busy dan seerti dengannya.

Ada banyak jugalah program yang dibuat sejak sebulan yang lepas. Pendek kata, tiada hujung minggu tuk Imma. Setiap hari adalah hari Isnin buat Imma. Penat tu tak payah cakaplah, memang penat Allah je yang tau. Ada sekali tu Imma bawa kereta terlanggar belakang kereta orang, nasib baiklah pak cik tu kata tak apa. Imma syukur sangat terlanggar kereta orang yang murah hati... ops! syukur? hmmm... kira syukurlah kan?

Pada 22hb Oktober 2010... Abg Imma selamat sudah nikah dengan si jantung hati dia, Nurul Fasihah. Hmm, camne nak panggail kakak ni, sebab umur kakak Ipar muda 1 tahun daripada Imma, empunya tuan pulak kecik molek... comey pulak tu. ;)

Pada 30hb Oktober pulak, kenduri sambut menantu di rumah Imma... meriah laa juga, tapi tak lah semeriah kat stadium Bukit Jalil. Punya laa best, malam tu kami dapat tengok perlawanan Akhir Piala Malaysia dengan skrin besar. Kelantan menang bergaya pulak tuu... aduh, mesti korang pun setuju dengan Imma kan? hepinye bukan main... meleret je senyum time masuk opis kat SUK tu. Kawan-kawan pulak tak berenti duk wish Imma, tahniah...tahniah... (hehe.. macam Imma ni pulak yang sumbat gol)

Walaupun penat handle bermacam-macam program, ternyata Imma puas dan bersyukur ALLAH permudahkan kerja-kerja Imma. Bila ada kesulitan je, mesti ALLAH datangkan penyelesaian dalam masa yang singkat. TQ ALLAH.

Imma pun tak tau nak cerita apa lagi... haaa, nak bagitau, tahun ni Imma tak balik Raya Haji kat Kelantan tau, Imma beraya kat rumah Ibu Zarah... haa, kalau nak kenal siapa Ibu Zarah ni, tunggu Imma update blog Imma lepas raya nanti ye...

k... jaga diri semua...

Salam sayang teramat sayang... =)

Jumaat, 24 September 2010

Paparan Profile (facebook) Ditutup Lagi..

Salam lebaran buat semua...

Saya ingin memhon maaf pada kalian kerana saya terpaksa menutup profile Facebook saya untuk tatapan anda...

Saya kini dalam keadaan tidak stabil, kemarahan yang memuncak kepada orang-orang tertentu...

Saya bimbang ada perkataan yang tidak sepatutnya saya tulis pada status menjejaskan hubungan saya dengan anda semua...

Oleh itu, saya mengambil keputusan untuk menutup profile Facebook saya untuk sementara waktu bagi memberi ruang pada saya untuk memerdekakan hati dan fikiran saya dari belenggu api kemarahan ini...

Saya tidak suka marah orang, tapi oleh kerana saya terlalu lama menahannya, akhirnya ia memuncak... saya perlu kawal sebelum terjadi perkara yang tidak sepatutnya...

Maafkan saya...

Wassalamm...

Hati Terluka Lagi

Entah lah...

Mudah benar terluka hati ini...

Mungkin diri ini terlalu memanjakannya...

Apabila dikasari sedikit...

Mulalah terasa hati...

Atau ini memang sifat semulajadi wanita?

Mengapa begitu melampau sekali?

Sehingga tidak boleh dikawal lagi?

Wahai hati kurniaan Illahi...

Bersuaralah engkau kepada ku...

Apa yang engkau mahu?

Bagai terseksa sekali...

Tidakkah kau kasihani aku wahai hati?

Deritanya aku tika dirimu terluka...

Berubahlah wahai hati...

Cukuplah engkau menyeksa diri ini...

Banyak lagi kerja yang aku harus lakukan yang memerlukan hati yang kental...

Bukannya hati yang lembik seperti ini!!!

Rabu, 15 September 2010

Salam Lebaran

Salam lebaran...

Imma harap masih belum terlambat untuk Imma ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri buat semua pengunjung blog ini. Dikesempatan ini juga ingin memohon sejuta kemaafan buat semua seandainya ada yang terguris dengan perbuatan Imma selama ini. Maaf yer... =)


Macam mana dengan raya tahun ni? best tak? Alhamdulillah, seperti tahun-tahun sebelum ini... Imma dan keluarga Imma beraya di Terengganu, Felda Jerangau. Kampung sebelah mak. Hmmm... cumanya, kami tak beraya dengan abah, sebab abah tak dapat cuti, abah kene standby di pejabat. Dalam sibuk-sibuk umat Islam membuat persiapan raya, masih lagi ada kes jenayah di Machang tu... nasiblah... nak buat macam mana, dah tugas... so abah kene laa jalankan tanggungjawab dia pada negara =)

Sebahagian keluarga... ramai yang tak de...

Alhamdulillah, kami sekeluarga sempat berkunjung ke rumah saudara terdekat, tak lupa juga rumah tunang abang. Comel je dia, tersenyum riang sewaktu kami berkunjung ke rumahnya... kalau Imma laa... tak sanggup family tunang datang beraya, malu... tapi tunang abang ni baik, dia peramah sangat, mungkin dah lama kenal dengan family kami dan sekampung pulak tu, so tak lah segan sangat kot.

Pada Raya ke-3, sepupu Imma namanya Suhaimi selamat diijabkabulkan dengan pasangannya Akmawati @ Emma. Selamat sudah mereka bergelar suami dan isteri. Kecut perut jugak laa masa tengok sepupu Imma nak nikah tu, lebih-lebih lagi masa nak ke masjid kami naik satu kereta (kereta abang Imma)... apa lagi sempat jugaklaa kami mengusik dia. hehehe... jahat kan kitorang... Saat paling syahdu masa Tok Kadi baca khutbah nikah... hmm, sayu dalam hati terkenang sekiranya diri ini menjadi pengantin pulak.

Giliran abang Imma pulak akan melangsungkan perkahwinannya pada Oktober ini. InsyaALLAH. Imma pulak diberi amanah untuk menempah kad jemputan kahwin abang. Boleh tahan pening jugak laa... macam-macam konsep yang nak dibuatnya, tapi Imma dah buat konsep sendiri, moden+islamik+damai (sedap mata memandang). Amacam ok tak? Ok laa kan... =)salah satu kad yang berkenan di hati... simple+sweet

Hmmm... penat jugak yer buat persiapan kahwin ni, lebih-lebih lagi abang adalah orang yang pertama di kalangan adik beradik Imma yang akan berkahwin. So, banyak benda yang perlu dibeli. =) apa-apa pun doakan segalanya berjalan lancar yer... ameen...

Ahad, 5 September 2010

Doa Selepas Solat - 2


Maksudnya:

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.

Segala puji bagi Allah Tuhan pentadbir seluruh alam. Selawat dan sejahtera semoga dilimpahkan ke atas junjungan besar Nabi Muhammad yang semulia-mulia pesuruh-Nya, serta ke atas keluarga dan sekalian sahabat-sahabatnya.

Ya Allah, wahai Tuhan kami, hidupkan kami dengan iman, matikan kami dalam iman, serta masukkan kami ke dalam syurga bersama-sama iman.

Ya Allah, ya Tuhan kami, ampunilah segala dosa kesalahan kami dan dosa-dosa kesalahan kedua ibu bapa kami, serta kesihanilah kedua ibu bapa kami sebagaimana mereka berdua mengasihani kami semasa masih kecil.

Ya Allah, akhirilah umur kami dengan kesudahan yang baik dan janganlah kiranya Engkau akhirkan umur kami dengan kesudahan yang tidak baik.

Ya Allah, ya Tuhan kami, janganlah kiranya Engkau pesongkan iman kami sesudah Engkau kurniakan kepada kami petunjuk. Anugerahilah kami rahmat kerana sesungguhnya Engkau Maha Pengurnia.

Wahai Tuhan kami, kurniakanlah kepada kami kebaikan di dunia ini dan juga di akhirat, dan peliharalah kami daripada azab neraka.

Semoga Allah mencucuri rahmat dan sejahtera ke atas junjungan kami Nabi Muhammad dan ke atas seluruh keluarga dan sahabat-sahabat baginda. Dan segala puji itu tertentu bagi Allah, Tuhan pentadbir seluruh alam.

Doa Selepas Solat - 1

Rabu, 1 September 2010

Choose! oleh Diefly

Aku masih teringatkan kata-kata mentor aku, ketika dia membuat ulasan berkaitan dengan buku Usul 20 dari Hassan Al-Banna. Antaranya berkaitan dengan kepercayaan dengan jampi. Pada asas ke 4 dalam usul 20 menerangkan Jampi, mentera, mengaku mengetahui perkara ghaib dan seumpamanya adalah kemungkaran yang wajib diperangi, kecuali jampi-jampi dari ayat Al- Quran atau jampi-jampi yang diterima dari Rasulullah (s.a.w). Dan dia memberikan satu contoh, isu kanak-kanak menangis tak berhenti-henti, lalu kalau dipakaikan tangkal tertentu kanak-kanak itu berhenti menangis. Dan andai tangkal itu dicabut, kanak-kanak tersebut kembali menangis. So what we should do? Percayakan tangkal atau biarkan saja kanak-kanak itu menangis?


Dalam hidup ini kita sentiasa dibentangkan dengan pilihan, dan kita akan membuat pilihan berdasarkan beberapa sebab. Akal, pengalaman, kefahaman, nafsu dan iman akan menjadi neraca siapa kita. Setiap pilihan dalam hidup menggambarkan pendirian kita, menggambarkan siapa diri kita, menggambarkan ke mana arah kita.


Tengahari tadi aku menemani abah dan mama aku ke majlis kahwin anak kawan abah dan mama aku yang sama-sama tinggal sebilik ketika di Mekah dulu. Dia mengetahui yang aku masih belum kahwin, dan dia menceritakan tentang keluarganya yang kebanyakannya berkahwin awal. Bagaimana pengalaman dia sendiri kahwin pada usia 22 tahun dan ketika itu isterinya berumur 21 tahun, begitu juga terjadi kepada anaknya hari ini. Aku ketika itu sedang asyik mendengar lagu-lagu nyanyian Amar yang dipasang sebagai memeriahkan suasana majlis kenduri, tanpa menghiraukan bualan antara abah aku dan kawannya. Sampai waktu nak pulang ketika aku bersalaman dengan kawan abah aku tersebut, dia membisikkan pada aku, “Pakcik mendoakan jodoh kamu”. Aku agak terkejut, kerana kebanyakan orang yang aku jumpa sebelum ini kebanyakannya suka perli dan memperendah-rendahkan status aku ketika ini.


Apa yang aku nak kongsi di sini adalah kita punyai pilihan, andai kita lihat seseorang itu terjatuh, apakah tindakan kita? Mahu menolongnya? Atau mahu mentertawakannya? Orang kita punyai jalan mudah tanpa mengetahui situasi sebenar mereka telah awal-awal membuat perkiraan mereka sendiri tanpa melihat dunia ini dengan optimis. Kita akan merasa, apabila situasi tersebut terkena pada kita sendiri, baru ketika itu kita mahu sedar.

Mengapa ada nabi berdoa sampai tua untuk dapatkan hanya seorang anak, sedangkan berapa ramai remaja yang membuang anak-anak mereka di merata-rata tempat hasil dari hubungan haram mereka? Mengapa mereka yang hidup bergelumang dengan dosa, Allah bagi anak kepada mereka? Sedangkan anak-anak tersebut bakal terbiar tanpa didikan agama yang sempurna dan atau akan dibuang begitu sahaja. Hinakah mereka yang berdoa dan terus berdoa kepada Allah tanpa jemu untuk mendapat apa yang mereka inginkan, tetapi Allah tidak kurniakannya? Berbanding dengan manusia yang mendapat sesuatu tanpa berdoa kepada Allah, tetapi disia-siakan pemberian itu?


“Akan diKau kami sembah dan hanya kepadaMu kami minta pertolongan”. (S1:5)


Walauapapun yang kita pilih dalam hidup ini, walaupapun yang kita lalui dalam hidup ini berjalanlah terus, tanpa henti. Terima sahaja dengan redha segala peranan di dalam dunia yang dikurniakan. Cukup hanya Allah berada di sisi, tempat mengadu & mengeluh.


Hidup ini adalah sebuah perjalanan, mencari yang hakiki, mencari keabadian. Tiada siapa yang dapat menentukan nasib mereka sendiri, tiada siapa yang mampu mengubah takdir dan suratan. Pengalaman yang bertandang memberi kematangan, menguji keimanan, mendamba kesetiaan, menuntut pengorbanan. Mencari semangat untuk kembali mencari… Demi sebuah janji (diefly).


#mendapat kiriman email daripada seorang sahabat.

Khamis, 19 Ogos 2010

...jangan marah lagi...

Salam mahabbah...

hmmmm... ='( hari ni Imma sedih sangat... entahlaa.. banyak sangat perkara yang menyedihkan berlaku dalam hidup Imma 2 hari ni...

Terus terang Imma katakan, Imma fobia dengan orang garang dan selalu marah-marah. Dulu Abah panas baran, selalu marah-marah... banyak barang rumah rosak sebab abah mengamuk. bertahun-tahun Imma berhadapan dengan keadaan sedemikian. Membesar dengan melihat abah yang asyik marah-marah walaupun perkara kecil.


Akibat daripada keadaan itu yang berlarutan bertahun-tahun, akhirnya Imma menjadi cukup trauma dengan orang yang ada sikap panas baran, garang dan cepat marah...sehinggalah Imma bekerja sekarang pun.

Walaupun bukan Imma yang kene marah, tetapi orang lain, tubuh Imma akan segera menggigil, dan rasa macam nak nangis, kemudian terasa diri yang buat salah. Imma memang susah nak buang benda ni dalam diri Imma... dah melekat sebab ia membesar bersama-sama Imma. Kalau boleh Imma tak nak orang marah-marah... Imma akan cuba sedaya upaya untuk tidak memberi ruang orang marah-marah... tapi kalau berlaku juga, Imma cepat down... cepat berpeluh sebab takut... akhirnya Imma akan cuba menjauhkan diri dari orang itu... bukan untuk memutuskan persaudaraan, tapi Imma takut pada orang itu... takut sangat... tak nak tengok dia marah-marah...

Perkara ini lah yang berlaku selama beberapa tahun dalam hidup Imma. Itu kelemahan Imma yang tak boleh tahan dengan kemarahan... mental Imma tak kuat... tapi kalau tekanan lain insyaALLAH boleh tahan, kecuali 'marah'.

Mungkin kawan-kawan / pembaca di luar sana ada tips untuk Imma berkaitan perkara di atas. Imma pun dah tak tau nak buat macam mana. kalau ada sila share ye...

ZIKIRILAH - JOM ZIKIR


Asslamualaikum all of you netters yang disayangi......

Izinkan saya membicarakan Bab Zikirilah, mudah-mudahan diri saya dan anda mendapat pertunjuk ilmu ini dariNya. Amin!

Perana zikir dalam kehidupan manusia ke arah untuk mengenali diri dan Allah sungguh besar dan bererti sekali. Dengan zikirilah seseorang itu dapat membersihkan hati dan dirinya yang sememangnya penuh dengan noda dan dosa. Diri (hati) manusia itu seperti perabut di dalam rumah yang sentiasa terdedah kepada hinggapan debu dan habuk. Maka ia selalulah kena bersih, sapu dan gilap. Alat untuk menyapu, membersih dan mengilap itu ialah ZIKIR. Kalau sembahyang (solat) mencegah kemungkaran, zikir pula mendekat dan merapatkan hamba dengan Tuhannya.

Maksud sebuah Firman Allah.......

"Zikir untuk membersihkan hati."

Dan Rasulullah S.A.W. bersabda......

" Sucikan hati dengan berzikir."

Dari Firman dan Hadis itu jelas menunjukkan zikir itu sangat besar peranan dan gunanya. Bolehlah dianggap bahawa zikir itu sebagai alat nombor satu ataupun "serbuk" pencuci yang tida ada tolak banding. Zikir menjadi cermin kepada setiap insan yang bercita-cita untuk melihat dirinya serta perkara-perkara ghaib yang berlegar-legar disekeliling kehidupannya.

Hakikat akan kebesaran dan ketinggian hikmah zikir ini dibuktikan sendiri oleh Allah dalam FirmanNya bermaksud.......

" Kalau engkau tidak tahu, bertanya kepada ahli zikir."

Ini menunjukkan ahli zikir menjadi "Prof." yang serba tahu mengenai sesuatu yang ghaib ataupun yang zahir. Golongan zikirilah inilah yang boleh tenggelam dalam kecintaan makrifat kepada Allah yang sebenarnya. Yang kasyaf dan dapat mengetahui sesuatu yang terlindung dari pancaindera zahir.

# Pengertian Zikir #

Sebelum kita membicarakan perihal zikir ini lebih lanjut lagi, marilah dulu sama-sama kita mengetahui apakah erti dan pengertian zikir itu. Apakah yang dikatakan zikir itu yang sebenarnya? Pengertian ini perlu kita ketahui dengan sebenarnya untuk mengelakkan kita daripada salah membuat tanggapan. Bahana salah membuat tanggapan terhadap sesuatu hakikat amal ibadat tak ubah seperti salah menaruh umpan di mata joran, di mana menyebabkan ikan yang kita harapkan makan kail, ikan lain pula yang dapat. Harap Tenggiri, dapat ikan Duri!

Perkataan ZIKIR ialah dalam bahasa Arab yang bererti atau membawa makna, "sebut" dan "mengingat Allah". Dalam pengertian ringkas ialah mengingati dan berdoa kepada Allah akan kesejahteraan, kebahagiaan dan kebermaknaan hidup kita dan umat Islam seluruhnya. Sebut itu baik pada mulut atau pun dalam hati. Dan ingat itu ialah di dalam hati tentang sesuatu apa-apa yang disebutkan.

Jadi ertinya kalau dikatakan zikir ialah ingat, sambil berdoa dan bermohon kepada Allah. Disebut berzikir, maknanya kita mengingati Allah, berdoa kepadaNya dan memohon kepadaNya, baik secara nyata ataupun diam. Sembahyang (solat), membaca al-Quran dan berpuasa juga termasuk dalam definasi "zikir" kepada Allah.

Tujuan zikir ialah untuk ingat akan kebesaran Allah, di mana bila kita mengingatkan kebesaranNya, maka dengan sendirinya pula kita tahu akan duduk dan martabat diri kita. Dengan berzikir juga kita sentiasa tahu duduk tara kita dengan Allah. Dengan berzikir juga boleh mengejapkan Tauhid kita kepada Allah dan menguatkan i'tiqad kita kepada segala perintahNya.

Zikir adalah satu ibadat yang dituntut oleh Allah sendiri. Perintah supaya sentiasa mengingat Allah itu, adalah berdasarkan al-Quran dan Sunnah.

Antara lain sebagai berikut :-

1. Firman Allah Ta'ala Surah Al-Baqarah 152.......

"Ingatlah kamu kepadaKu nescaya Aku ingat kepadaMu dan bersyukurlah kepadaKu dan jangan kamu mengingkari (nikmat)Ku."

2. Firman Allah Ta'ala Surah Al-Ahzab 41-42.......

"Hai orang-orang yang berIman, berzikirlah (dengan menyebut nama) Allah, zikir yang sebanyak-banyaknya. Dan bertasbihlah kepadaNya di waktu pagi dan petang."

3. Firman Allah Ta'ala Surah Ab-Nisa' 103.......

"Maka apabila kamu telah menyelesaikan solat (mu), ingatlah Allah di waktu berdiri, di waktu berdiri, di waktu duduk dan diwaktu berbaring."

Dan Sunnah yang menjadi dalil dianjurkannya banyak berzikir itu, antara lain :-

1. Hadis At-Turmizi dan Ibnu Majah dan disahihkan oleh Al-Hakim, dari Abu Darda' (marfu')......

"Tiadakah kuberitahukan kepada kamu tentang amalmu yang paling bersih disisi Tuhanmu dan paling tinggi (mengangkat) darjatmu, dan lebih baik bagimu dari (berperang) melawan musuh, lantas kamu memenggal batang leher mereka dan merekapun memenggal batang lehermu?"

Para Sahabat menjawab......."Bahkan."

Rasulullah S.A.W. pun bersabda......."zikurullah."

2. Hadis Muslim dari Abu Hurairah, menyatakan bahawa Rasulullah bersabda.......

"Tiada satu kaum (kalangan) duduk berzikir mengingati Allah pada suatu majlis, melainkan Malaikat mengelilingi dan rahmat meliputi mereka dan Allah mengingat mereka, termasuk orang (yang dekat) disisiNya."

3. Hadis Bukhari.......

"Sesungguhnya bagi Allah itu ada Malaikat yang berkeliling di jalan-jalan, mencari orang-orang yang berzikir. Apabila mereka mendapati satu kaum (kalangan) yang berzikir kepada Allah, mereka berseru......."Ayuh, mari kepada hajat kamu."

Lantas Rasulullah S.A.W. bersabda......"Maka malaikat-malaikat itu mengelilingi (melindungi) mereka dengan sayap-sayapnya sampai ke langit dunia."

Hadis-hadis yang menerangkan kelebihan zikir itu cukup banyak. Adapun pengertian dan fungsi zikir atau berzikir ini boleh dibahagikan kepada 2 (dua) bahagian, iaiti pengertian Syariat dan pengertian Hakikat.

# Pengertian Syariat #

Seperti disebutkan tadi, pengertian syariat zikir itu ialah mengingat dan sebut, atau sebut dan mengingat. Sebut di sini ialah sebut Asma' (nama) Allah serta ingat di dalam hati akan makna dan pengertian Asma' itu. Misalnya lidah menyebut Al-jabar (Pemaksa), maka hati mengingatkan kepada sifat pemaksaanNya. Bila lidah sebut Ar-Rahman, hati akan ingat kepada sifat-sifat kemurahanNya. Bila lidah menyebut Al-Latiff, maka hati akan terkenang kepada sifat kelemah-lembutan- Nya. Bila lidah sebut Ar-Rahim, hati ingat kepada sifat pengampunan- Nya dan begitulah seterusnya. Setiap kali lidah menyebut NamaNya, hati akan mengenangkan kepada sifat-sifatNya.

Perlu diingatkan, mengenai butir zikir ini ia tidak terbatas kepada perkataan tertentu, atau pun kepada "asma' ul'husna", sebaliknya ada perkataan-perkataan atau sebutan lain. dan paling unik ialah sebutan diri yang lahir dari lubuk hati seseorang itu. Sebutan ini berbeda dengan kebanyakan atau pun dengan butir-butir zikir yang popular.

# Pengertian Hakikat #

Zikir dalam pengertian hakikat ialah apabila kita menyebut Asma' Allah kita akan ingat kepada diri kita sendiri. Misalnya kita sebut "Jamal", kita ingat akan sifat "Jamal" Allah itulah yang ada kepada kita. Justeru itu kita perlu menggunakan (apa yang kita sebutkan) itu untuk terus mengingatkanNya. Kita sebut Allah, maka kita kembalikan kekuasaan Allah itu ke atas diri kita. Kita ingat dan sedar, tanpa ada Dia tidak mungkin kita dapat hidup dan menyebut serta menerimaNya sebagai Tuhan kita.

Pengertian hakikat zikir itu ialah kita ingat kepada diri kita sendiri, sebagai hambaNya yang mulia dan harus melaksanakan tanggungjawab kita kepadaNya pada sepanjang masa. Di samping itu kita sedar bahawa kita adalah makhluk yang mulia yang diturunkan untuk menjadi khalifah dan pemimpin di atas muka bumi ini.

"Sebaik-baik kejadian ialah manusia."

Zikir pada hakikatnya itu bukan untuk Allah sebab Allah tidak memerlukan apa-apa lagi seperti mana FirmanNya.......

"Wahai manusia sesungguhnya kamulah yang memerlukan Allah dan Allah yang Maha Kaya, tidak memerlukan apa-apa. Jika Dia mahu nescaya, Dia musnahkan kamu dan mendatangkan makhluk lain (sebagai ganti)."

Al-Fatir 15-16

Allah berdiri di atas SifatNya sendiri, "muqhalafatuhuta'ala lilhawadith)", malahan Dia tempat bergantung dan meminta.

Jadi, apabila kita berzikir itu kita mencari kekuatan untuk diri kita sendiri dan bukan lagi untuk Allah. Apa yang kita lakukan itu hanya sebagai menjalankan tanggungjawab dan sumpah janji kita sahaja semasa di alam "luh mahfuz" dahulu.

# Bagaimana Zikir berperanan menyucikan diri? #

Peranan dan hikmah zikir sungguh besar dan luas sekali, sehingga ia boleh menyucikan diri seseorang. dan hasil dari penyucian (muhasabah) itu pula membolehkan seseorang itu kenal diri dan Tuhannya. Tetapi bagaimanakah ia berperanan menyucikan diri? Apakah cukup hanya setakat menyebut dan ingatkan diri kepada Allah, maka diri kita terus suci dan dapat berfungsi menjadi sebuah cermin untuk tilikan? Seperti mana serbuk penyuci berfungsi membersihkan kotoran kain baju. Begitukah?

Kalau setakat sebut sahaja atau ingat, maka diri terus menjadi suci, maka alangkah mudahnya zikir itu? Ia nampak semudah mengupas kulit pisang sahaja. Ataupun semudah serbuk penyuci menyentalkan kotoran di kain baju. Ternyata peranan penyucian zikir ke atas hati itu bukan seperti itu. Ia tidak semudah yang disangkakan.

Peranan zikir dan penyucian kepada hati, mesti melalui proses tertentu. Ada kaedah dan juga cara atau sistem tersendiri. Seperti juga usaha kita untuk melahirkan zuriat yang cerdas danpintar, ada kaedah dan teknik persetubuhan tertentu dan amalan-amalan yang harus dilakukan.

Untuk memahami dengan cara mudah peranan zikir itu bolehlah kita huraikan begini, apabila kita sebut sesuatu kalimah zikir maka kita akan ingat dan tanamkan maknanya ke dalam hati. Misalnya kita sebut "Subhanallah" iaitu Maha Suci Allah, maka kita hayati dalam diri kita yang Allah itu adalah Zat yang suci. Kesucian itu tidak ada tolak banding dengannya. Maka kita harus bertindak dengan akal dan fizikal, bahawa yang suci adalah Allah semata-mata, tidak ada yang lain. Segala unsur syirik yang bersarang secara diam dan tersembunyi hendaklah disingkirkan dari menjadi warga hati kita dan kurungkan Allah semata-mata dalam diri.

Kalau kita menyebut "Allah Hu Akbar" Allah yang agung, maka keagungan itu kita masukkan ke dalam diri kita. Kita tanamkan bahawa yang agung hanya Allah dan tidak ada yang lain. Baik diri kita ataupun kuasa lain. Justeru itu kita harus komitkan (iltizam) diri kita kepada keagunganNya sahaja.

Dengan cara itulah baru wujud penyucian. Penyucian di sini bermaksud, dengan mengingatkan segala sifat Allah itu, seperti Ar-rahman. Al-Rahim, Al-Latiff dan sebagainya. dan menyuci diri itu bermakna menyucikan diri/hati kita daripada syirik, kufur, munafik dan kafir kepada Allah. Suci ialah apabila mematuhi dan kenal denganNya.

Ingat, selagi kita masih syirik, kufur, munafik dan kafir serta memiliki sifat-sifat mazmumah yang mutlak masih belum tercapai lagi. Apabila hati kita tidak didindingi oleh segala elemen-elemen itu baharulah ia bersih dan menjadi sekeping cermin khuwah yang memungkinkan kita kasyaf dan dapat melihat apa-apa yang ghaib.

Demikianlah secara ringkas dahulu mengenai peranan zikir membersihkan hati dan diri insan. Ingin saya berpesan, bahawa zikir yang sebenarnya bukan sahaja setakat menyebut kalimah-kalimah ataupun pengucapan tertentu sahaja. Kalau setakat sebut sahaja ia tidak menjadi. Yang penting menghayati kemudian seterusnya bertindak dengan fizikal dan akal terhadap pengertian apa yang disebut itu.

Kalau setakat berzikir ia tidak menjamin kebersihan hati dan diri seseorang. Malahan perbuatan itu tidak lebih daripada sia-sia sahaja. Sebab itu kalau kita perhatikan ada ahli zikir yang perangainya tidak pernah berubah. Kalau dulu di pembohong, penipu, maka kini pun dia penipu dan pembohong, walau pun dia sudah mengerjakan zikir beratus juta kali. Kalau dulu dia mencuri dan mencaci, kini pun setelah berzikir sampai juta-juta kali, dia tetap juga dengan perangainya, mencaci orang itu dan orang ini. Itulah tanda zikir orang itu zikir pada lahir sahaja tetapi tidak meresap atau "jelira" ke dalam diri batinnya.

Dalam pada itu kalimah zikir bukan terbatas kepada "asma' ul'husna" yang 99 atau kalimah-kalimah pujian yang melulu sahaja. Malahan apa saja kalimah yang terbetik di hati dan terdengar dibibir ia merupakan "Asma'" Allah dan boleh dijadikan kalimah zikir. Pokok pangkalnya pengertian dan niat itu sahaja yang dikira.

FirmanNya.......

"Hai orang-orang yang berIman, berzikirlah (dengan menyebut nama Allah), dengan sebanyak-banyaknya (bermacam-macam sebutan)."

Al-Ahzab 41

Sebaik-baik amalan itu elok pada Syariat, tepat pada Hakikat, kena pada Tariqat dan sampai pada Makrifat.

Wallah hu ta'ala a'lam.......

Abdul Jamil Lam Al-Qadiri

Pengirim: "Abdul Jamil Lam"

Selasa, 17 Ogos 2010

Peng you yi sheng yi qi zou ... (^_^)



Zhe xie nian yi ge ren
Feng ye guo yu ye zou
You guo lei you guo zou
Hai ji de jian chi chen mo
Zhen ai guo cai hui dong
Hui ji mo hui hui shou
Zhong you meng zhong you ni zai xin zhong
Peng you yi sheng yi qi zou
Nei xie ri zi bu zai you
Yi ju hua
yi bei zi
Yi sheng qing
yi bei jiu
Peng you bu ceng gu dan guo
Yi sheng peng you ni hui dong
Hai you shang hai you tong
Hai yao zou hai you wo

Ahad, 15 Ogos 2010

IMAM MUDA (AKHIR)

Salam Ramadhan...

Alhamdulillah, akhirnya Imma berpeluang juga menonton rancangan Imam Muda (Akhir) melalui youtube terima kasih tak terhingga kepada insan yang mengupload rancangan tersebut melalui saluran alternatif tersebut.

Jujur Imma katakan, Imma kagum dengan peserta-peserta Imam Muda dan terutamanya Juara dan Naib Juara Imam Muda. Subhanallah, indah ciptaan ALLAH... maha hebat... sepanjang menonton rancangan tersebut, sekejap-kejap berdiri bulu roma Imma... hebat betul mereka ini. Semoga ada sahamnya buat insan yang berjaya mengupload rancangan tersebut sehingga boleh ditonton oleh semua golongan di merata tempat tak kira bangsa, agama dan warna kulit... Kepada pihak penganjur, semua warga kerja yang terlibat dalam menganjurkan program ini, semoga ALLAH beri mereka balasan yang setimpal dengan usaha yang dilakukan insyaALLAH...

Kagum melihat hujah yang disampaikan oleh Imam Muda Asyraf, sungguh bijak beliau menjawab soalan mudir, sungguh berhikmah... beliau berjaya menghuraikan jawapan beliau sehingga menampakkan Islam itu mudah, Islam itu Indah...

Sama-sama kita saksikan...



















P/s: Masih begitu mengharapkan Rancangan Akademi Fantasia dimansuhkan, dan mengangkat martabat rancangan Imam Muda ini di tempat yang sepatutnya, sungguh... golongan muda begitu dahagakan rancangan dan input yang Islamik dan pratikal. Wallahualam.

Sabtu, 14 Ogos 2010

Bidadari Mencemburui Kesolehannya....


WANITA SOLEHAH ~Bidadari Mencemburui Kesolehannya....

Tazkirah Perhiasan yang menjadi dambaan..

Perhiasan adalah suatu yang menambah seri suasana, menyejukkan hati dan mata. Seperti mana sejuknya hati dan mata apabila melihat bunga, demikianlah hati apabila melihat perhiasan. Tapi, Kenapa tidak semua wanita menyejukkan hati sedangkan ia diciptakan sebagai pelengkap kepada perhiasan dunia dan akhirat? Malah, ada wanita yang menjadi punca kemelut dan kacau bilau. Garis pemisahnya ialah sekeping hati yang ia miliki.

"Seorang manusia bergelar nabi, manusia lelaki pertama dicipta Allah, pernah menghuninya. Dia dimuliakan oleh semua makhluk termasuk malaikat, atas perintah Allah. Dia bebas menelurusi setiap ceruk menikmati keindahan yang tidak terperi. Namun ditengah keindahan syurga, jauh di sudut hatinya masih ada suatu kekosongan. Mengapa? Kerana tiada wanita menemaninya dalam menikmati keindahan syurga! Maka diciptakannya wanita sebagai pelengkap kepada nikmat syurgawi.

Syurga masih terasa kurang lengkap tanpa wanita. Bidadari yang cantik jelita juga adalah wanita. Kalau begitu, boleh meriahkah dunia ini tanpa wanita? Setiap akal dan hati tahu jawapannya. Ya……tanpa wanita, sunyi sepilah dunia. Tidak banggakah kita menjadi wanita? Persoalannya, cukupkah sekadar dilahirkan sebagai wanita, kita boleh berbangga menyandang keistimewaan ini?

Perhiasan adalah suatu yang menambah seri suasana, menyejukkan hati dan mata. Seperti mana sejuknya hati dan mata apabila melihat bunga, demikianlah hati apabila melihat perhiasan. Tapi, Kenapa tidak semua wanita menyejukkan hati sedangkan ia diciptakan sebagai pelengkap kepada perhiasan dunia dan akhirat? Malah, ada wanita yang menjadi punca kemelut dan kacau bilau. Garis pemisahnya ialah sekeping hati yang ia miliki.

Apabila hati diserahkan kepada Allah, kekallah wanita dengan asal penciptaannya iaitu penyejuk mata dan hati.Apabila wanita terus mengikatkan hati kepada zat yang menjadikannya, kekallah ia sebagai perhiasan yang dijaga rapi. Redup wajahnya mengundang pembelaan dari hati yang menjadi hamba Tuhan dan kerendahan hati yang tunduk kepada syariat meletakkan ia sentiasa dalam keredhaan dan perlindungan dari Zat Yang Maha Agung. Inilah wanita sejati bergelar wanita solehah seperti yang digambarkan oleh Rasullullah:

" Dunia adalah perhiasan dan sebaik-baik perhiasan ialah wanita solehah."

Di dunia lagi bidadari mencemburui kesolehannya dan di akhirat bidadari sudi menjadi khadamnya.

Sebaliknya, jika hati dibawa jauh dari Allah, hilanglah kejernihan wajah dan jadilah dia duri yang menjadi punca kemelut serta kacau bilau. Apabila wanita lari dari ikatan Tuhan, maka terbukalah segala pintu yang akan menjerumuskannya ke lembah fitnah kehinaan. Hilanglah redup wajah yang menjadi dambaan dan yang terserlah ialah kecantikan palsu yang menanti untuk dieksploitasi oleh manusia buas yang menjadi hamba nafsu.

Ibarat bunga sejati dan bunga plastik. Jika bunga plastik disembur pewangi, harumnya lebih kuat daripada haruman bunga sejati…tapi haruman itu tidak kekal. Haruman bunga plastik bukan miliknya yang sebenar, ia haruman palsu yang bersifat luaran. Berbeza dengan keharuman bunga sejati yang bersifat dalaman dan kekal. Keharuman bunga sejati tetap kekal dimana saja ia diletakkan, di jambangan ataupun sekadar tumbuh di pingggir belantara. Sebaliknya bunga plastik tetap kaku, haruman palsunya akan semakin hilang walaupun tersusun indah di jambangan emas.

Wanita solehah yang hatinya terikat dengan Allah-si gadis dihiasi sifat sopan dan malu; si anak mentaati ibu bapa; srikandi dihiasi keberanian dan ketegasan yang penuh kesopanan serta prihatin terhadap suasana masyarakat; si isteri penuh ketaatan, kesetiaan dan kasih terhadap suami. Semuanya berteraskan rasa cinta kepada Yang Maha Pencipta. Berbahagialah kaum Adam yang berjaya memiliki `perhiasan' sejati ini kerana pastinya hidup akan terarah ke syurga. Syurga dunia yang disegerakan dan syurga hakiki yang kekal abadi.

Seorang wanita yang hatinya jauh dari Tuhan masih mampu menjadi perhiasan dunia yang digilai oleh segenap lelaki. Kecantikan dan lentoknya menjadikan hati lelaki tunduk semahu-mahunya sehingga sangggup berkorban segala-galanya-suatu perhambaan yang tersirat. Terpenjaralah hati kaum Adam yang memilih perhiasan`palsu' ini. Hati menjadi sempit dan di akhirat terseksa tanpa batas!

Wanita boleh memilih untuk menjadi `bunga sejati'. Wanita solehah yang membawa tenang. Wanita juga boleh memilih untuk menjadi `bunga plastik'. Wanita yang mengundang kemelut, kacau bilau dan kehancuran. Kita sentiasa ada pilihan… maka pilihlah. Kita hanya akan layak menjadi `bunga sejati' jika hati tunduk kepada Tuhan. Bagaimanapun, Tuhan tidak pernah memaksa. Dia tetap agung walaupun kita sebagai hamba terus derhaka…Maha suci Allah yang telah memuliakan kita sebagai wanita. Daripadanya kita datang dan kepada-Nya kita akan kembali.


Khamis, 12 Ogos 2010

Ku Mengharap Ramadhan Kali Ini Penuh Makna...



Salam Ramadhan...

Apa khabar? macam mana puasa di hari kedua? penuh tak? pergi terawih tak? =) jawab dalam hati ye. ^_^

Alhamdulillah, Imma pulak dapat menjalani ibadah puasa dengan tenang dan sabar pada tahun ni, cuma tak macam tahun lepas sebab Imma dah pindah rumah baru, jadi suasananya berlainan sedikit.

Hari ini Imma berkesempatan berbuka puasa bersama senior Imma di UiTM dulu, alhamdulillah kami dapat berbuka bersama-sama di masjid negeri dan solat maghrib, isyak dan terawih bersama-sama...

Cantik kan?

Segala puji bagi ALLAH, Tuhan sekalian alam... rupanya dah banyak perubahan di masjid negeri... hmmm, nampak sangat Imma dah lama tak berkunjung ke sana kan? Teruk kan? ='( ... Ya ALLAH, serius Imma katakan Imma teruja sangat berbuka puasa di masjid negeri... auranya lain macam... susah Imma nak terangkan dalam perkataan, seeloknya anda semua cuba datang ke masjid negeri (Masjid SSAAS), berbuka puasa dan solat berjemaah di sini.

Tadi kami berimamkan Imam dari Madinah... subhanallah, bacaannya syahdu sangat... sebak rasa dalam dada... seronok sangat kalau tiap-tiap malam macam ni.

Ramadhan kali ni juga ALLAH perlihatkan Imma pada sesuatu yang indah, banyak sangat... rasanya tak terkira. Tidak kurang juga ALLAH perlihatkan perilaku sebenar rakan-rakan disekeliling Imma. Kadang-kadang sesuatu yang kita suka, tidak akan menjadi milik kita... dan sesuatu yang ditakdirkan menjadi milik kita... kita kene suka... betul ke ayat ni? apa-apapun Imma bersyukur sebab tersedar awal, dari terus hanyut dengan perasaan yang tak menentu... Alhamdulillah, dan syukur sangat-sangat... Syukur ku pada-MU Ya ALLAH kerana telah memberi ku petunjuk yang sebenarnya... Kini aku mengerti, setiap apa yang berlaku di dunia yang fana ini, janganlah aku mudah terpedaya... Rasa lega sedikit bila beban yang dipikul selama ini pergi meninggalkan Imma. TQ Allah... =) (Tak Perlu Lagi Mengharap... segalanya telah tersurat...)

Seperti bait-bait kata dalam lagu Harapan Ramadhan... begitu juga Imma mengharapkan... Ramadhan Kali Ini Penuh Makna... Agar Imma dapat lalui dengan sempurna... InsyaALLAH...


Harapan Ramadhan

Selasa, 10 Ogos 2010

Ramadhan Kareem...


Selamat Menjalani Ibadah Puasa Buat Semua Umat Islam di Dunia...

Ampun Maaf Zahir dan Batin

Ahad, 8 Ogos 2010

Hidup ini Indah Jika Tahu Menghargainya

Salam mahabbah...

Alhamdulillah, akhirnya dapat juga Imma 'update' blog Imma ni.

Pelbagai peristiwa dalam hidup
Seminggu dua ni banyak perkara yang berlaku dalam hidup Imma. Bermula bulan 6 yang lepas, ramai rakan-rakan yang melangsungkan perkahwinan. Kebanyakan mereka adalah rakan sekolah Imma, rakan persatuan di Universiti, kenalan blogger dan kenalan di Facebook. Sedikit terkilan tidak dapat bertandang ke majlis perkahwinan rakan-rakan Imma, terpaksa bekerja walaupun di hujung minggu.

Lega dan syukur Imma sebab rakan-rakan Imma telahpun melangsungkan perkahwinan mereka, tentunya mereka telahpun terlepas dari fitnah (hidup membujang). "Imma bila lagi?" , "Imma macam mana?", antara pertanyaan yang ditujukan buat Imma. Malas hendak menjawab kerana sememangnya Imma tiada jawapan. Tapi jauh di sudut hati Imma pun menginginkan sebuah perkahwinan yang indah, sederhana dan paling penting diredhai ALLAH s.w.t. Cuba untuk berkelakuan 'selamber' di hadapan rakan-rakan untuk mengelak dari mereka melihat diri ini begitu teruja pada sebuah perkahwinan. Tetapi, melihatkan potrait-potrait mereka yang cukup romantis akhirnya diri ini tewas dengan perasaan cemburu terhadap mereka... persoalan demi persoalan merajai hati Imma, kenapa hati ini belum termiliki? Ramai yang kata Imma memilih... tapi pada Imma, Imma bukan memilih cuma Imma tak nak pisang berbuah 2 kali. Itu sahaja.

Bagi mengubati jiwa yang tidak tenteram, Imma mengambil pilihan untuk membeli buku-buku panduan dalam perhubungan, bermula dengan membeli buku 'AKU TERIMA NIKAHNYA', kemudian, tulisan Pahrol Mohd. Juoi 'HATI SEORANG LELAKI', kemudian buku 'MURABBI CINTA', buku 'KENAL PEMBEZAAN HAK DAN BATIL', dan seseorang (dianggap bapa) menghadiahkan buku 'AKU, BUKU dan CINTA' kepada Imma. Semakin banyak Imma membaca, semakin Imma rasakan Imma belum cukup bersedia untuk melangkah ke alam perkahwinan. Alam yang cukup mencabar, menduga diri dan keimanan seseorang jika diri tidak cukup berilmu dan beramal soleh.

Pada bulan Julai yang lepas, Imma dan keluarga dikejutkan pula dengan peristiwa abg kesayangan Imma tidak kesampaian untuk menikahi kekasihnya. Segala persiapan telah dibuat, hantaran telah tersedia, namun takdir ALLAH menentukan mereka akhirnya tidak bersatu juga. Peristiwa sedih hadir tanpa diundang, bagaikan sebuah novel yang tertulis dan tersusun rapi di helaian demi helaian... satu tamparan hebat buat abg dan satu peristiwa tragis buat kami sekeluarga. Imma tidak mampu untuk bercerita lanjut di atas apa yang berlaku, cukuplah Imma kata antara abg dan dia tiada jodoh. Abg akhirnya akur untuk menyerahkan segala tentang jodoh kepada mak. Pada Imma pula, peristiwa itu menambahkan lagi keperitan jiwa Imma yang sememangnya tidak percaya pada cinta pilihan sendiri. Entah, hati kuat mengatakan untuk menerima pilihan mak dan abah. Imma redha siapa pilihan mereka. Walaupun mak dan abah menolak untuk mencarikan calon buat Imma, namun Imma menyerahkan segala urusan kepada mereka. Percaya suatu hari nanti Imma juga akan bahagia seperti rakan-rakan Imma.

Kerja yang semakin bertimbun-timbun
Kerja...kerja...dan kerja...
Imma akui kerja Imma banyak apatah lagi kerja kerajaan yang berkhidmat pada rakyat terutamanya di Selangor. Penat memang penat, tapi hari demi hari cuba perbetulkan niat akan pekerjaanku menjadi ibadahku dan mendapat keberkatan-NYA. Syukur sangat-sangat sebab kerja Imma adalah di bidang pendidikan, kerap kali dapat mendampingi adik-adik yang berada di sekolah agama, pondok, yang setia mengabdikan diri menghafaz Kalam ALLAH. Tenang jiwaku... kembali bersemangat bila melihat wajah mereka yang begitu mengharapkan bantuan dariku...

Kadang-kadang balik awal, kadang-kadang Imma balik lambat... sebagai seorang anak gadis yang kerap kali balik lambat, memang tidak manis dipandang orang, tapi apakan daya kerja Imma menuntut Imma untuk terus bekerja walaupun lewat malam. Imma anggap semua ini adalah 'learning process' untuk Imma di mana suatu hari nanti Imma mungkin akan berdepan dengan perkara yang lebih mencabar. Apa yang Imma pelajari inilah yang akan Imma praktikkan suatu hari nanti, insyaALLAH. =)

Kerja Sosial/Kebajikan
Suatu perkara yang Imma suka lakukan adalah melakukan kerja-kerja sosial/kebajikan. Hmmm... terasa diri semakin hari semakin mementingkan diri bila tak menyumbangkan tenaga pada kerja-kerja seumpama itu. Satu kebahagian melihat wajah-wajah insan yang memerlukan bantuan dan Imma hadir membantu mereka. Aduh, puas dan bahagia sangat tatkala melihat senyuman mereka. Tapi, kekangan masa menyebabkan Imma terpaksa mengurangkan aktiviti Imma bersama mereka yang memerlukan lebih perhatian dan kasih sayang... kadang-kadang bergenang air mata tak dapat bersama rakan-rakan menyumbangkan tenaga untuk kerja-kerja sosial, terasa diri begitu teruk sekali... hmm... doakan Imma diberi kelapangan masa dan diberi kekuatan untuk turun padang bersama rakan-rakan membuat kerja-kerja kebajikan ye... "please do pray for me..."

Wassalam... =)

*Hidup ini indah jika tahu menghargainya*

Khamis, 29 Julai 2010

Hatiku Berwarna Warni... Salah Satunya Di Warnai Oleh Kamu... =)

Warna Aura
www.iluvislam.com
Berita Harian
Editor : doraemong13


Nikmati Masa Hidup Selagi Ada Waktu. Bila Hidup
Bertemu Penghujung, Masa Tidak Bisa Berpatah Lagi



Merah

mereka yang mempunyai aura berwarna merah adalah seorang yang aktif, produktif, selalu memandang masa hadapan dan pelbagai lagi sifat. Namun, pada masa sama mereka ini membuatkan orang lain di sekeliling mereka sukar untuk menjalinkan kerjasama dengan mereka kerana sifat ego dan suka bertengkar.

Bagaimanapun, mereka boleh menjadi seorang pemimpin yang efektif kerana mempunyai fokus yang jelas untuk mencapai matlamat. Mereka ini melambangkan api yang digunakan dalam teori awal mengenai alam. Cahaya mereka terus menyala dan menjadi obor kekuatan untuk menghasilkan produktiviti yang maksimum.

Saranan bagi mereka ini, perlulah meningkatkan hubungan dengan orang lain secara emosional dan sosial. Selain itu berusaha untuk memuji usaha orang lain yang melakukan terbaik untuk mereka, kurangkan bersikap kritikal kerana boleh menciptakan rasa takut kepada individu lain.

Terima pandangan orang lain dan hindarkan diri daripada menyalahkan orang lain apabila terjadi sesuatu kegagalan.

Jingga

Mereka yang sukakan kesenangan duniawi, sukakan tentangan, suka berkhayal, suka membantu orang lain dan pelbagai lagi sifat.

Secara umumnya, mereka yang mempunyai aura berwarna jingga yang sangat ego dan terlalu mementingkan diri sendiri. Mereka ini hidup dalam dunianya sendiri tanpa menghiraukan keadaan orang lain di sekelilingnya. Ada kalanya mereka ini tidak menyukai kehidupan untuk berkeluarga. Namun, kebaikan mempunyai aura berwarna jingga, mereka ini panjang akal dan kreatif.

Saranan bagi mereka ini agar sentiasa menyedari bahawa kesederhanaan dalam hidup amatlah penting. Dengan mengamalkan kesederhanaan, mereka mampu hidup dalam semua lapisan masyarakat dan mula menjalinkan hubungan dengan orang sekeliling agar kehidupan senang pada kemudian hari.




Kuning

Mereka yang mempunyai aura berwarna kuning suka menyenangkan orang lain, sukakan humor dan membuat orang ketawa, suka mengambil risiko dan pelbagai lagi sifat.

Meskipun mereka ini pandai menghidupkan suasana di kalangan orang yang tidak dikenalinya, mereka juga pada masa yang sama berkecenderungan untuk berasa malu. Mereka adalah seorang yang suka memberontak, mudah sedih, selalu tertekan dan tidak bahagia.

Selain itu, mereka senang terjerumus ke dalam sesuatu perkara yang tidak elok. Bagaimanapun, mereka ini mempunyai kekuatan yang tidak terbatas, tidak boleh duduk diam dan gemar untuk bersukan.

Saranan untuk mereka yang mempunyai aura berwarna kuning agar sentiasa berhati-hati dan tidak terjerumus ke dalam perkara yang tidak elok.

Hijau

Mereka ini mempunyai pemikiran yang cepat, cemerlang dan pandai. Tidak suka diperintah, suka bersaing dan mempunyai personaliti serta penampilan yang menarik. Bagaimanapun, secara umumnya mereka terlalu agresif dan tidak boleh menerima pandangan orang lain di sekeliling mereka.

Mereka mempunyai sifat keras kepala, bongkak dan mengutamakan kesempurnaan serta tidak sabar untuk mendapatkan sesuatu. Mereka juga sukar untuk mengalah dan mengakui kesilapan mereka. Mereka ini mempunyai keperibadian yang kuat, cenderung untuk membuat keputusan sendiri.

Saranan bagi mereka ini agar mencari sahabat yang dapat menghargai kelebihan mereka kerana mereka selalunya cepat bosan dengan sahabat yang tidak mempunyai cita-cita dan tidak berusaha untuk memajukan diri sendiri.

Biru

Mereka ini mudah memberikan perhatian kepada orang lain dan mahir berkomunikasi. Mereka yang mempunyai aura berwarna biru selalu ingin disayangi tetapi agak ragu-ragu di dalam soal ini kerana mereka inginkan diri mereka disayangi melebihi daripada apa pun yang ada di dunia ini.

Selain itu, mereka ini terlalu dramatis dalam soal percintaan dan cenderung untuk memanipulasikan orang lain. Namun, mereka ini mampu merasakan dan mengetahui apa yang difikirkan orang lain dan mempunyai ramai teman.

Orang di sekeliling mereka sangat senang untuk bergaul dengan mereka tetapi malangnya mereka yang beraura biru senang untuk diambil kesempatan kerana sifat mereka yang murah hati dan tidak ego.

Saranan untuk mereka ini adalah untuk belajar untuk menjadi lebih tegas supaya tidak akan dipergunakan oleh orang lain.




Indigo

Mereka yang mempunyai aura berwarna indigo, adalah seorang yang lemah. Mempunyai kulit yang putih dan pucat. Tidak suka keluar rumah dan bermacam-macam lagi. Mereka ini juga kurang mempunyai tanggungjawab. Mereka tidak pandai menjalinkan persahabatan atau mempunyai hubungan sosial dengan orang di sekeliling mereka.

Selain itu mereka kurang pandai berkomunikasi dan sukar untuk menjadi seorang sahabat yang sentiasa berlaku adil. Jika mereka memerlukan teman, mereka lebih senang untuk berkhayal bagi mendapatkannya daripada berusaha sendiri.

Namun begitu, mereka ini tidak ingin membuat orang yang mereka sayangi itu kecewa dan sangat takut jika tiada orang yang akan menyayangi dan menyukai mereka. Malah, jika orang di sekelilingnya menjaga mereka ini dengan baik, mereka akan menjadi seorang sahabat yang peka, ramah, menghargai dan bersedia berkorban.

Saranan untuk mereka yang beraura indigo, mereka harus berani menghadapi dunia nyata.

Ungu

Bagi yang beraura ungu, walaupun mereka ini suka bersahabat, mereka suka mengambil ringan sesuatu perkara itu. Susah bagi mereka untuk sentiasa serius dalam sesuatu perkara.

Saranan bagi mereka, cubalah berusaha untuk mengambil sesetengah perkara itu lebih serius supaya mereka tidak akan dipandang ringan oleh orang sekeliling mereka.

Sumber terpilih: http://www.iluvislam.com/v1/readarticle.php?article_id=1835